Vērtīgais un veselīgais jogurts

Jogurts mūsu ēdienkartē ieviests samērā nesen, taču jau paguvis iekarot lielu popularitāti. Jogurts pašlaik ir viens no ikdienišķākajiem produktiem visā pasaulē.

 

Jogurts ir pusšķidrs raudzēts piena produkts, kas tiek gatavots no pienskābes ierauga. Jogurta nosaukums ir cēlies no līdzīga vārda turku valodā, kas burtiskā tulkojumā nozīmē – sastindzis piens.

 

Pozitīvi ir tas, ka jogurts satur visas piena sastāvdaļas, turklāt piena raudzēšanas procesā palielinās B grupas vitamīnu īpatsvars, pienskābes baktēriju producēto pretmikrobu savienojumu un bioloģiski aktīvo peptīdu saturs. Jogurtā ir daudz proteīna, kalcija, riboflavīna, B6 un B12 vitamīnu.

 

Tieši pienskābes baktēriju sastāva un koncentrācijas dēļ jogurts ieteicams uzturā gremošanas orgānu mikrofloras regulācijai. Turklāt to uzturā labprāt lieto bērni un jaunieši.

Jogurta labvēlīgo ietekmi uz veselību nosaka ne tikai tam pievienotās baktērijas, kas veicina imūnsistēmas aktivitāti, bet arī tas, ka jogurtā ir daudz proteīnu, minerālvielu un vitamīnu. Tieši tāpēc jogurts labvēlīgi ietekmē zobu stāvokli, kaulu sistēmu un sirdsdarbību, turklāt jogurts izvada toksīnus un var pat apturēt iekaisuma procesus organismā. Vērā ņemams arī fakts, ka jogurtā esošās pienskābās baktērijas samazina holesterīna līmeni asinīs.

Jogurtā esošās pienskābās baktērijas palīdz regulēt nevēlamus rūgšanas procesus cilvēka zarnu traktā. Jogurtam ir izteikti pozitīva ietekme vīrusu ierosinātas caurejas gadījumā.

Vērtīgākie un veselīgākie ir tie jogurti, kuru gatavošanā izmantotas pienskābās baktērijas. Tieši šī dzīvā mikroflora padara tos par vērtīgu produktu. Atcerieties, ka šīe jogurti netiek termiski apstrādāti un to glabāšanas termiņš nav garš.

Avots: Ko mēs apēdam? (sast. Dzintra Liepa, Aivars Plēpis, izdevniecība "Avots", 2013)